Šogad pirmajiem Dziedāšanas svētkiem Dikļos aprit 160 gadi. Nozīmīgā jubileja tiks svinēta Neikenkalna dabas koncertzālē Dikļos 15. jūnija vakarā ar koncertu, kurā piedalīsies 127 sievu, vīru un jauktie kori no visas Latvijas.

Trešo Vasarsvētku rītā 1864. gadā Dikļu mācītājmuižas parkā sāka ierasties sešu vīru koru dziedātāji no Dikļiem, Rūjienas, Mazsalacas, Salacgrīvas, Limbažiem un Straupes. Mācītāja Jura Neikena aicināti, apmēram 120 koristi un tikpat daudz draudzes pagastu skolu bērni visu dienu pavadīja kopīgā dziedāšanā. Pirmie Dziedāšanas svētki Dikļos tiek uzskatīti par sākumu Dziesmu svētku tradīcijai Latvijā.

Pirmajos Dziedāšanas svētkos Dikļos koristi sākuši dziedāt ap pusdienlaiku un turpināja, kā lasāms atmiņstāstā, līdz tika iedegtas lāpas. Virsdiriģenta Ernesta Šveha vadībā izskanēja arī “Dievs Kungs ir mūsu stiprā pils”, kā arī lauku dziesmas, kas visdrīzāk ir tautasdziesmu apdares. Par nozīmību liecina arī svētku turpinājums – jau nākamajā gadā Jura Neikena ierosmē Dziedāšanas svētki notika Bauņu Jēkaba kalniņā (Valmieras novada Matīšu pagastā), bet 1866. gadā koristi pulcējās Rūjienā. Dikļu kora vīri 1873. gadā devās uz I Vispārējiem latviešu Dziesmu svētkiem Rīgā. Dikļos Juris Neikens kalpojis desmit savas dzīves ražīgākos gadus.