Lietuva šobrīd ir vienīgā no trim Baltijas valstīm, kur politiskā griba vēl nav devusi zaļo gaismu diviem diskutablajiem dokumentiem – tā dēvētajai Stambulas konvencijai un likumprojektam par viendzimuma partnerattiecību legalizēšanu. Pēdējo gadu diskusijas un spiediena temperatūra šajā valstī raksturojama ļoti līdzīgi, kā tas bijis pie mums un arīdzan Igaunijā.

Marta vidū Lietuvā, iesākoties Seima pavasara darba sesijai, valdībā uz galda bija divi līdz šim visā Eiropā diskutētie un lobētie dokumenti – gan par Civilās savienības likumprojektu, gan par tā sauktās Stambulas konvencijas ratifikāciju. Stambulas konvencijas ratifikācija ar 20 balsu pārsvaru tika izņemta ārā no Lietuvas Seima pavasara sesijas darba kārtības. Turpinājumā no pavasara darba sesijas tika izsvītrots Pilsoniskās savienības nostiprināšanas likumprojekts, kas legalizē viendzimuma pāru savienību.

Lietuvas lielākie mediji ir vairāk tendēti uz šo pārveidojošo domāšanas veidu. Lietuvas Nacionālās ģimeņu un vecāku asociācijas vadītāja Violeta Vasiliauskienė uzsver: “Šodien medijos nav tik daudz tradicionālo uzskatu par ģimeni, un tie cenšas radīt iespaidu, ka tā sabiedrības daļa, kas iebilst pret seksualitātes un attiecību likumu modernizāciju, ir mazākumā. Tomēr, kā liecina sabiedriskās domas aptaujas, pat 70% Lietuvas sabiedrības ir dabiskās ģimenes pusē. Divas trešdaļas sabiedrības patiesībā atbalsta šo dabisko uzskatu.”

Asociācijas vadītāja tic, ka arī baznīcu vadītāji var ietekmēt parlamenta deputātus. Viņa saka: “Pie mums daudzi bīskapi organizēja tikšanās ar parlamentāriešiem, lai runātu par šiem svarīgajiem jautājumiem. Daži parlamentārieši sevi sauc, piemēram, par katoļiem, tomēr viņu darbi runā pretēji tam. Lai arī mēs daudzi politiku uztveram kā netīru lietu, mums tomēr katram ir jāzina, kas tajā notiek. Mums ir jāraksta mūsu parlamentāriešiem par atsevišķiem jautājumiem, jātiekas ar viņiem, jāpārbauda, par ko viņi balso un jāseko līdzi dažādiem jautājumiem.” Viņa norāda, ka Lietuvas sabiedrībā ir daudzi cilvēki, kas, lai arī nav kristieši, tomēr pilnībā atbalsta dabiskas ģimenes ideju.