Brazīlijas Augstākās tiesas tiesnesis Aleksandrs de Moraess ir nesen uzsācis izmeklēšanu pret Īlonu Masku, sociālā medija platformas X (kas iepriekš bija pazīstama kā Twitter) īpašnieku un tehnoloģiju direktoru. Izmeklēšana tika uzsākta 7. aprīlī, pēc tam, kad Īlons Masks paziņoja, ka atjaunos tos platfomas X kontus, kuri ar Brazīlijas tiesneša lēmumu iepriekš tika bloķēti.

Līdztekus tam, ka sociālā plašsaziņas līdzekļu platformai tika noteikts ierobežojums izpaust, kuri konti tika bloķēti, rīkojums piesprieda sodu vairāk nekā 20 200 ASV dolāru dienā par prasību neievērošanu. Masks ir paziņojis, ka iepriekš nobloķētie konti tiks atbloķēti. Turklāt Masks pieprasīja, lai tiesnesis Moraess atkāpjas no amata citādi viņam draudot impīčments. Tiesneša reakcija uz šīm lietām bija uzsākt izmeklēšanu un 7. aprīļa vēlā svētdienas vakarā paziņoja, ka uzsācis izmeklēšanu par, viņaprāt, Maska “tieskiskuma kavēšanu”.

Neilgi pēc tam amerikāņu žurnālists Maikls Šelenbergers (Michael Shellenberger) publiskoja vairāk nekā divus gadus ilgu saraksti starp X juridisko komandu un Brazīlijas tiesnešiem, un apgalvoja, ka publiskotie dokumenti liecina par "plašām represijām pret vārda brīvību".

Savukārt Masks ir paziņojis sekojoši - "Mēs atceļam visus ierobežojumus. Šis tiesnesis ir piemērojis milzīgus naudas sodus, draudējis arestēt mūsu darbiniekus un pārtraukt piekļuvi Brazīlijā. Rezultātā mēs, iespējams, zaudēsim visus ieņēmumus Brazīlijā un būsim spiesti slēgt savu biroju šajā valstī. Taču principi ir svarīgāki par peļņu."