christianpost.com

Kembridžas Universitātes bibliotēka Apvienotajā Karalistē laidusi klajā digitālo kopiju vairāk kā 2000 gadu vecajiem Desmit Baušļiem, kas ir viens no visvecākajiem zināmajiem manuskriptiem no Vecās Derības. „Kembridžas Univesitātē tiek uzglabāti ļoti nozīmīgi darbi ticīgo tardīcijām, kas ir vērtīgi daudzām kopienām visā pasaulē,” tā universitātes bibliotekāre Anna Džarvisa (Anne Jarvis). „To vecuma un trausluma dēļ šie manuskripti ir reti apskatāmi, un, kad tos izstāda kā eksponātus, mēs varam parādīt tikai vienu vai divas lapas. Tagad, caur Polonska fonda dāsnumu, ikviens ar pieeju internetam var pēc intereses izvēlēties, izpētīt un aplūkot manuskriptu sevišķi detalizēti,” stāsta Džarvisa.
„Es esmu priecīgs redzēt tik nozīmīgus materiālus padarītus pieejamus ikvienam cilvēkam pasaulē, un es ceru uz daudzām citām kolekcijām, ko gatavo bibliotēka,” teica doktors Leonards Polonskis (Leonard Polonsky) no Fonda, kas uzdāvināja īpaši izsmalcināto tehnisko infrastruktūru, ko lietoja bibliotēka, lai uztaisītu digitālās kopijas.
Papirusu būs iespējams apskatīt internetā, kā daļu no Kembridžas Universitātes digitālā projekta. Būs apskatāmi arī Īzaka Ņutona pieraksti un Nirnberga Hronikas retie raksti, kas atrodas tikai universitātes bibliotēkā.
Manuskripts, kurš satur Desmit Baušļus, Dieva dotus Mozum, kā aprakstīts 2. Mozus grāmatā, bija visvecākais zināmais ebreju manuskripts pirms Nāves jūras Ruļļu atklāšanas 1947. gadā.