Neskatoties uz panākto progresu sieviešu aizsardzībā, Afganistānā sievietes joprojām cieš no vīriešu vardarbības, liecina otrdien publiskotais ANO ziņojums.
Ziņojums sākas ar stāstu par 15 gadus vecu meiteni, kura sevi aizdedzināja pēc tam, kad viņas tēvs un vīrs viņu atkārtoti piekāva.
Kad meitene par notikušo ziņoja prokuratūrai, viņai tika ieteikts sūdzību atsaukt vai pašai rēķināties ar cietumsodu.
Sieviešu iesniegto sūdzību skaits pēdējā laikā ir ievērojami pieaudzis, ko ANO raksturoja kā pozitīvu tendenci, jo lielākā daļa noziegumu, kas pastrādāti pret sievietēm, joprojām paliek noklusēti.
No ziņošanas par vardarbību attur ne tikai kultūras specifika un ticība, bet nereti arī sieviešu bailes par savu dzīvību, noradījusi ANO Afganistānas palīdzības misija (UNAMA).
Afganistānas Neatkarīgā cilvēktiesību komisija septiņu mēnešu laikā līdz šā gada oktobrim reģistrējusi 4010 vardarbības gadījumus pret sievietēm, kas ir teju divreiz vairāk nekā iepriekšējos 12 mēnešos.
Tomēr 16 no 34 provincēm, par kurām ANO izdevies ievākt informāciju, tikai 21% no 470 gadījumiem beidzies ar notiesāšanu.
Tomēr kopš ASV vadītā iebrukuma Afganistānā pirms 11 gadiem sieviešu tiesību jomā šajā valstī panākts ievērojams progress. Sievietēm tagad ir tiesības uz izglītību un sievietes ir pārstāvētas parlamentā.