Latvijas kaimiņvalstis Lietuva un Igaunija sper soļus, lai legalizētu viendzimuma laulības un attiecības. Lietuvas Seims otrdien pirmajā lasījumā apstiprināja Pilsoniskās savienības likumprojektu, savukārt Igaunijas parlaments pirmajā lasījumā pieņēmis grozījumus, kas paredz valstī ieviest vienlīdzīgas tiesības uz laulību arī viendzimuma pāriem.

Kā vēsta portāls “tv3.lt”, Lietuvas Seims otrdien pirmajā lasījumā pieņēmis civilās savienības likumprojektu, – tas paredz gan viena dzimuma, gan pretēju pāru civilās savienības legalizāciju. Par likumprojektu balsoja 60 deputāti, 52 bija pret un trīs atturējās. Patlaban Lietuvā partnerattiecības nav legalizētas ne vīrietim un sievietei, ne viendzimuma pāriem. Iepriekšējie mēģinājumi to darīt parlamentā bijuši nesekmīgi.

Tikmēr Igaunijā pirmajā lasījumā atbalstīts likumprojektu par viendzimuma laulību legalizāciju. Igaunijas Rīgikogu pirmajā lasījumā pieņemtie grozījumi Ģimenes likumā paredz, ka laulību var noslēgt divas pilngadīgas personas neatkarīgi no dzimuma. Kā vēsta Igaunijas sabiedriskais medijs “ERR”, divu partiju – “Isamaa” un “EKRE” – frakciju deputāti rosinājuši pirmā lasījumā noraidīt grozījumus Ģimenes likumā, taču tas neguva atbalstu. Par priekšlikumu noraidīt balsoja 27 deputāti, savukārt 53 balsoja pret, – līdz ar to likumprojekts atbalstīts pirmajā lasījumā. Saskaņā ar likumprojektu, laulību varēs noslēgt divas pilngadīgas personas neatkarīgi no dzimuma, cilvēkiem būs arī iespēja noslēgt kopdzīves līgumu. Turklāt ir paredzēta vienkāršota kārtība pārejai no kopdzīves uz laulību, vēsta medijs “Postimees”. Likumprojekts arī precizē vecāku regulējumu Ģimenes likumā saistībā ar viendzimuma pāru adopcijas tiesībām. Gaidāms, ka likumu pakete stāsies spēkā nākamā gada 1. janvārī.