Vīram un sievai ir nemitīgi jāstrādā pie savām attiecībām – šī bija galvenā atziņa apvienības “Laulāto Tikšanās” sarunā “Viņi dzīvoja kopā ilgi un laimīgi – kā mūsdienās tas ir iespējams?”, kas notika sarunu festivālā “LAMPA”.

Sarunā piedalījās antropoloģe Aivita Putniņa, psiholoģe Daina Žurilo, Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs, kā arī pāris ar 40 gadu laulības pieredzi – Jānis un Kristīne Rešņas. Saruna pulcēja kuplu klausītāju pulku un bija viena no apmeklētākajām festivāla sarunām.

Diskusijas gaitā tika apskatīts jautājums, kādēļ mūsdienās cilvēki nelabprāt laulājas un kādēļ laulības tik bieži un ātri izirst. Žurilo atzina, ka mūsdienas raksturo milzum daudz iespēju un nepietiekami daudz robežu. Turklāt esam jau pieraduši ātri tikt pie kārotā – piemēram, ja salūzt vai apnīk telefons, tā vietā nopērkam jaunu. Šis skatījums tiekot attiecināts arī uz laulību. Tomēr laulība nesastāv tikai no priekiem, bet arī no bēdām – dažādām grūtībām, krīzēm utml.. Lai tās pārvarētu ir vajadzīgs pacietīgs darbs. Tam piekrita arī arhibīskaps. Savukārt Putniņa atsaucās uz aptauju, kurā vairums sarunas klausītāju par galveno ilgas un laimīgas kopdzīves priekšnoteikumu bija norādījuši īstā cilvēka atrašanu. Problēma esot nevis cilvēkos, bet attiecībās. Attiecības ir jāmācās un tas prasa laiku un pūles.

Kristīne Rešņa atklāj, ka pēc 40 laulībā pavadītiem gadiem vairs nemēģinot viens otru pārtaisīt, bet cenšas mainīties paši. Turklāt kādreiz pēc strīdiem viņi spējuši nerunāt dienām ilgi, bet tagad uzreiz visu izrunājot. Papildinot sievas sacīto, Jānis Rešņa norādīja, ka mīlestībai ir trīs vārdi – lūdzu, paldies un piedod. Līdz ar to pāri visam esot piedošana. Arhibīskaps Stankevičs uzsvēra, ka caur Laulības sakramentu laulībā ienāk Dievs – laulātie nespēj mīlēt ar cilvēciskiem spēkiem vien. Tāpat būtisks esot dialogs.

Devītais sarunu festivāls LAMPA notika Cēsīs no 9. līdz 10. jūnijam. Tas sastāvēja no vairāk nekā 320 pasākumiem un pulcēja vairāk nekā 20 000 cilvēku. Apvienība “Laulāto Tikšanās” šajā sarunu festivālā piedalījās pirmoreiz.