Talsu novada muzejs šovasar apsekos 28 novada dievnamus to patreizējā stāvokļa fiksācijai. Šomēnes noticis jau pirmais brauciens, kurā tika apsekotas sešas baznīcas. Vēl tiek plānoti divi braucieni, lai tiktu apsekoti pārējie novada dievnami.

Muzeja speciālisti norāda, ka viens no uzdevumiem ir novērtēt un fiksēt baznīcu patreizējo stāvokli, pievienojot aktuālo fotofiksāciju jau esošajiem materiāliem. Tie tiek apkopoti topošajam kultūrvēsturiskā mantojuma informācijas centram, pie kura izveides strādā muzejs. Bez fiksācijas un izvērtējuma muzeja darbiniekiem ne mazāk svarīgi ir zināt par kultūrvēsturisko vērtību esību, izzināt novada kultūrvēsturisko mantojumu ne tikai materiāli fiziskā nozīmē, bet arī lūkoties uz vēsturisko kontekstu un apstākļiem, kas ir noteikuši, kāpēc viens vai otrs dievnams ir radies konkrētajā vietā, un kāda ir bijusi tā tālāka attīstība.

Muzeja speciālisti ir apmeklējuši Balgales, Strazdes, Leprozorija, Nurmes un Sabiles evaņģēliski luteriskās baznīcas, kā arī Sabiles sinagogu. Muzejā atzīst, ka bēdīgā stāvoklī atrodas gandrīz visas apsekotās baznīcas, īpaši Leprozorija dievnams. No šīm sešām baznīcām apmierinošā stāvoklī ir tikai Balgales baznīca, taču visus dievnamus nelabvēlīgi ietekmē mitrums.