Šogad Eiropas Kultūras mantojuma dienās, 8. un 9. septembrī, Alūksnē visi interesenti aicināti iepazīt četrus nozīmīgus kultūras mantojuma objektus, tostarp Alūksnes evaņģēliski luterisko baznīcu un gleznu “Sv. Lācars”, kas datēta ar 1776. gadu.

Eiropas Kultūras mantojuma dienu laikā Alūksnes novada muzejs piedāvā vairāku pasākumu kopumu, kas izceļ barona Fītinghofa atstāto mantojumu, kas ir arī Alūksnes evaņģēliski luteriskā baznīca. Savukārt Bībeles muzejā interesenti varēs aplūkot gleznu “Sv. Lācars”, kas savulaik Pieminekļu valdes sarakstā iekļauta kā pirmais mākslas piemineklis. Nacionālā Kultūras mantojuma pārvaldes Arhitektūras un mākslas daļas eksperte Dace Čoldere par šo gleznu stāsta: “Tas ir gandrīz kvadrātiska formāta gleznojums uz trim dēļiem, ko kopā satur šķērskoks aizmugurē. Augšējā un apakšējā joslā uz melna fona teksts vācu un latviešu valodā, vidējā daļā sižetiska aina: kādas ēkas durvju priekšā sēž vienkāršās drēbēs tērpies vīrs, ko apsēduši suņi. Tas ir slimais un vātīm klātais Nabaga Lācars, kurš pēc nāves nonāk paradīzē, un viņu apskauž bagātais, pie kura durvīm nabags ubagoja.” Gleznojums ir vienkāršs, taču par vērtīgu atzīts, jo rakstītais teksts ir latviešu valodā* (tātad – uz latviešu auditoriju orientēts darbs), atklāj Čoldere.

*Teksts latviešu valodā: “Apschehlojies israuj tohs Nabbagus no Launa, Ka tava Zeeta Sirds netaps preeksch Sunneem kaunā. Ess Zilveks, Essi Draugs, Rahd tawu Tizzibu, Deevs dohs tew Debbesis to Preeka Pilnību. 1776.”