Jau vairāk nekā 30 gadus tiek aizvadītas Eiropas kultūras mantojuma dienas. Pasākuma ietvaros dažādos kultūras pieminekļos visā Latvijā, tostarp baznīcās no 8. līdz 10. septembrim noritēs plaša pasākumu programma.

9. septembrī ar svētbrīdi, ieskatu vēsturē un ekskursiju Eiropas kultūras mantojuma dienas pasākums tiks aizvadīts Aizkraukles luterāņu baznīcā. Viena no prezentācijām būs veltīta Aizkraukles draudzes mācītāju dzīvei 17.-19. gadsimtā. Sākums pulksten 13.00. Neretas luterāņu baznīca aicina uz ērģeļmūzikas festivāla koncertu pulksten 18.00 un piedāvā apskatīt mākslinieka V. Heinriksona izstādi "Pakāpieni" un fotogrāfiju izstādi "NERETA, BAZNĪCA UN DRAUDZE SENAJĀS FOTOGRĀFIJĀS". Savukārt Lielvircavas luterāņu baznīca pulksten 18.30 aicina uz sarunu ar koktēlnieku Arvīdu Verzu par Latvijas baznīcu zudušo interjera atjaunošanu. Pēc tam būs koncerts.

Tāpat 9. septembrī var apmeklēt Iģenes dievnamu. Iģenes luterāņu baznīca ir viena no nedaudzajām Latvijas koka baznīcām. Būvēta 18. gadsimta vidū, taču tās pirmsākumi meklējami iepriekšējā gadsimtā, kad Vecodres muižā bijusi baznīca, kas esot pārcelta uz Iģeni, ko apstiprina dažas saglabājušās relikvijas un citas liecības. (Fragments no Eiropas kultūras mantojuma dienu 2023 bukleta, autore: D. Čoldere)

Eiropas kultūras mantojuma dienu programma pieejama Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes mājas lapā. Jāpiebilst, ka Eiropas kultūras mantojuma dienu ietvaros Latvija katru gadu izvēlas kādu nozīmīgu tēmu. 2023. gada mantojuma dienu tēmas izvēlē Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes prioritārais uzdevums ir pievērst īpašu uzmanību Latvijas kultūras mantojuma aizsardzības sistēmas simtgadei, savukārt pārvalde pati svinēs savas pastāvēšanas 35 gadu jubileju.