Pāvests Francisks ierosinājis, ka katoļu baznīca turpmāk varētu svētīt viendzimuma pārus, tomēr uzsver, ka negrasās atzīt viendzimuma laulības. Katoļu baznīcā svētība ir garīdznieka teikta lūgšana, kurā Dievs tiek lūgts labvēlīgi uzlūkot svētījamo personu vai vairākus cilvēkus.

Pāvests Francisks sacīja, ka, lūdzot svētību, cilvēks izsaka vēlmi turpmāk dzīvot labāk, tāpēc tā būtu atļaujama. Vienlaikus viņš norāda, ka katrs gadījums jāskata individuāli. Francisks arī piebilda, ka baznīcai tās attiecībās ar cilvēkiem vienmēr būtu jābūt laipnai, pacietīgai, saprotošai, maigai un iedrošinošai. Tomēr, katoļu baznīca arī turpmāk neatzīs viendzimuma laulības un uzskatīs tās par "objektīvi grēcīgām". Pāvests sacīja, ka baznīca laulību noteikusi kā "ekskluzīvu, stabilu un nedalāmu savienību starp vīrieti un sievieti" un garīdzniekiem nav ieteicams veikt rituālus, kas ir pretrunā ar šo pārliecību.

Vairāku valstu, tostarp Beļģijas un Vācijas, bīskapi ļāvuši priesteriem svētīt viendzimuma pārus, taču kopējā Romas katoļu baznīcas nostāja joprojām nav skaidra. 2021. gadā pēc lūguma sniegt skaidrojumu Vatikāna doktrinālais birojs nolēma šādu praksi aizliegt. Jau ziņots, ka pāvests Francisks ieplānojis vērienīgas Romas katoļu baznīcas reformas, kas satraukušas vairākus konservatīvi noskaņotos garīdzniekus. Pret Franciska rosinājumiem bija vērsušies pieci kardināli no Eiropas, Āzijas, Āfrikas un Amerikas, savas bažas publicējot atklātā vēstulē ticīgajiem.

Par šo tematu notiek plašas diskusijas arī citu konfesiju ticīgo vidū, tostarp Latvijas Kristīgā radio prezidents Tālivaldis Tālbergs, raidījumā “Ja mani ļaudis”, uzdod jautājumu – vai var svētīt to, kā dēļ Sodoma un Gomora tika iznīcināta?