Alūksne ir vienīgā vieta Latvijā, kur var ne tikai apskatīt Gūtenberga iespiedmašīnas prototipu, bet arī personīgi izmēģināt iespiest vārdus no Bībeles. Gūtenberga iespiedmašīnas prototipu LELB Alūksnes draudze izgatavojusi Alūksnes lauku partnerības atbalstīta projekta ietvaros, un tas izvietots Ernsta Glika Bībeles muzejā.

Ideja par iespiestuvi radās jau pirms 12 gadiem, taču tās realizācijai nepietika līdzekļu. Tagad, piesaistot projekta finansējumu, darbs ir paveikts. Alūksnes draudzes priekšnieks Normunds Gražanskis neslēpj, ka izgatavot Gūtenberga iespiedmašīnu nebija viegls uzdevums. Vēl jo vairāk tādēļ, ka pasaulē šādu iekārtu ir maz un nav publiski pieejami rasējumi. “Bija jāiztiek vien ar informāciju, kas pieejama interneta vidē,” stāsta Gražanskis.

Pirmais Bībeles drukātais izdevums iespiests tieši Gūtenberga izgudrotajā iespiedmašīnā, tādēļ Ernsta Glika Bībeles muzejs ir vispiemērotākā vieta Alūksnē, kur arī atrasties iespiedmašīnas prototipam. Gūtenberga iespiedmašīnas prototips Bībeles muzejā ir nepilnu mēnesi. Ikviens muzeja apmeklētājs varēs izmēģināt, kā darbojas Gūtenberga iespiedmašīna, iespiežot iepriekš sagatavotās lapās ar muzeja logo tekstu no Bībeles. Paša iespiestos Dieva vārdus muzeja apmeklētāji varēs ņemt līdzi kā suvenīru.