Latvijā netiks rīkots referendums par partnerības institūta likuma grozījumu atcelšanu, jo mēneša laikā netika savākts nepieciešamais vēlētāju atbalsts. Tomēr biedrības “Asociācija “Ģimene”” vadītājs Rihards Kostigovs vēlētāju aktivitāti vērtē pozitīvi.

Lai arī juridiski parakstu skaits ir nepietiekams, referendums nenotiks un likums stāsies spēkā, 35 000 paraksti mēneša laikā, ir labs rādītājs, uzsver Kostigovs. Kad tika izsludināta parakstu vākšana par ģimenes jēdziena nostiprināšanu Satversmes 110. pantā, pirmajā reizē tika savākti ap 60 000 parakstu gada laikā. Jāpiebilst, ka paraksti atkārtoti par šo iniciatīvu tiek vākti vēl līdz 2024. gada 17. augustam, kas arī ir veids, kā paust savu attieksmi un atbalstu dabiskām, tradicionālām un kristīgām ģimenes vērtībām. Par ģimenes jēdziena nostiprināšanu var parakstīties elektroniski portālā www.latvija.lv vai apliecinot parakstu pie zvērināta notāra, dzīvesvietas deklarēšanas vietā pašvaldībā, bāriņtiesā, kas veic notariālas darbības, vai novadā pie pagasta vai pilsētas pārvaldes vadītāja. Tāpat “Asociācija “Ģimene”” vadītājs aicina stiprināt vērtības vispirms katram savā ģimenē, lai ārējie faktori nespētu atstāt savu ietekmi.

Savukārt politologs Andis Kudors uzskata, ka ir jāmaina lielais slieksnis, lai ierosinātu referendumu. Esošā situācija deformē demokrātiju. (To vēsta ieraksts Anda Kudora Facebook kontā)

Lai ierosinātu referendumu par likuma grozījumu atcelšanu, mēneša laikā bija jāsavāc vienas desmitās daļas jeb teju 155 000 vēlētāju paraksti. Centrālā vēlēšanu komisija informē, ka savākti tika 35 089 paraksti. Oficiālos parakstu vākšanas rezultātus izsludinās līdz 12. janvārim.

Jau vēstīts, ka Saeimas vairākums pērnā gada 9. novembrī galīgajā lasījumā pieņēma tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres virzīto likumprojektu pakotni, ar kuru Latvijā no šā gada vidus paredzēts ieviest jaunu tiesību institūtu - partnerību, kas ļaus savas attiecības legalizēt un juridiski sakārtot viena dzimuma pāriem. Īsi pēc tam opozīcijas politiskie spēki savāca 34 Saeimas deputātu parakstus, lai mēģinātu panākt referenduma ierosināšanu par minētajā likumu pakotnē esošā Notariāta likuma grozījumu ieviešanu. Atbilstoši Satversmei pēc trešdaļas Saeimas deputātu prasījuma uz diviem mēnešiem tika apturēta Saeimā pieņemto grozījumu Notariāta likumā izsludināšana, lai vienu mēnesi organizētu parakstu vākšanu referenduma sarīkošanai. Parakstu vākšana referenduma ierosināšanai sākās 7. decembrī.

Parakstīties par referenduma ierosināšanu aicināja gan kristīgo konfesiju vadītāji, gan dažādas kristīgās organizācijas, tostarp “Asociācija “Ģimene” un “Vecāku alianse”. Tāpat arī Latvijas Kristīgais radio.