No 23. līdz 24. februārim Rīgā notiks starptautiska konference “Cilvēka un ģimenes identitāte šodien un mūžīgi”. Viens no vieslektoriem būs ārsts epidemiologs Renē Ecochard no Francijas. Viņš runās par vīrišķību un sievišķību no neirozinātnes skatpunkta.

Emeritētais profesors Kloda Bernāra Universitātē Lionā savus pēdējos gadus ir veltījis antropoloģijas neirozinātnei, īpaši iedziļinoties, ko tā stāsta par vīrieti un sievieti. Laikā, kad tiek diskutēts par dzimumidentitātes jautājumiem, viņš atgādina, ka dzimums bērnam netiek piešķirts, tas ir jau noteikts. Jaundzimušam bērnam jau ir smadzenes, kas raksturīgas tieši zēnam vai meitenei. Dzimuma hromosomas, XY vīriešiem un XX sievietēm atrodas un ir aktīvas gandrīz katrā smadzeņu šūnā un pārējā ķermenī. Smadzenēs dzimuma hromosomām ir nozīme temperamenta atšķirību izveidei. Turklāt dzimumhormoni, kas iedarbojas uz dzimumorgāniem, iedarbojas arī uz smadzenēm, papildinot vai pielāgojot hromosomu iedarbību. Tāpēc dzimums ir tikpat klātesošs smadzenēs, kā pārējās ķermeņa daļās, un viens no tiem nav pārāks par otru. Hromosomas un hormoni veicina prāta un ķermeņa vienotību.

Ecochard arī atklāj, ka nesenā pētījumā, kas publicēts “Cambridge Biological Review”, Džons Larčers uzskaitījis 123 psiholoģiskas atšķirības starp vīriešiem un sievietēm, ko apstiprina zinātniskie pētījumi. Tomēr pētnieka ieskatā, vīrieši un sievietes ne tikai atšķiras, bet arī papildina viens otru. Mūsu ķermenis un temperaments papildina viens otru dzīvības nodošanā un ģimenes uzturēšanā.

Runājot par šo laikmetu, emeritētais profesors, saka “mēs esam vēstures pagrieziena punktā”. Tūkstošiem gadu vīriešu fiziskais spēks deva viņiem uzdevumus gan ārpus mājas, gan saimniecībā, gan sabiedrībā. Tikmēr sievietes pieskatīja māju un bērnus. Šodien vīrieša pienesums vairs nav tikai viņa fiziskais spēks un sievietes pienesums vairs nav tikai veļas un trauku mazgāšanā pavadītās stundas. Jaunajā laikmetā, kurā ieejam, ir reizē gan jāsaglabā mātes statuss, gan jāattīsta tēvišķīgums. Lai gūtu dziļāku ieskatu par vīrišķību un sievišķību, jau nākamajā mēnesī ir iespēja apmeklēt konferenci, kurā Renē Ecochard būs viens no runātājiem. Informācija par konferenci interneta vietnē kristigiemediki.lv.