Igaunijas parlaments gatavojas pieņemt paziņojumu, pasludinot Krievu pareizticīgās baznīcas Maskavas patriarhātu par organizāciju, kas atbalsta Krievijas agresijas karu, un stingri nosodot patriarhāta rīcību, attaisnojot un kurinot asiņaino karu Ukrainā.

Paziņojuma projekta iniciatori ir 52 deputāti, un to ceturtdien iesniedza parlamentā sociāldemokrāts Jāks Ābs. Projektā uzsvērts, ka kopīgi jāpretojas Maskavas patriarhāta rīcībai, un Rīgikogu nevar pieļaut, ka reliģiskās institūcijas šķeļ sabiedrību reliģijas brīvības aizsegā. "Maskavas patriarhāts ir Krievijas hibrīda ierocis agresīvas politikas īstenošanai pasaulē," teikts Igaunijas parlamenta paziņojuma projektā. Ābs atgādināja, ka Maskavas un visas Krievijas patriarhs Kirils 2022. gada februārī publiski pauda atbalstu Kremļa teroristiskajam režīmam un tā atkārtotajam iebrukumam Ukrainā.

Jau ziņots, ka Maskavas patriarhāta pakļautībā esošās Igaunijas Pareizticīgās baznīcas metropolīts Jevgeņijs, laicīgajā dzīvē Krievijas pilsonis Valērijs Rešetņikovs, kurš attaisnoja Krievijas agresiju Ukrainā, februārī nesaņēma uzturēšanās atļaujas pagarinājumu un bija spiests atstāt Igauniju.