Lietuvas valdība maija sākumā Konstantinopoles patriarham pakļauto pareizticīgo kristiešu kopienai nodevusi lietošanā telpas Viļņā. Vairāk nekā 300 kvadrātmetru plašā administratīvā ēka Viļņas Antakalna apkaimē un palīgēkas reliģiskajai kopienai tiek nodotas uz desmit gadiem.

Konstantinopoles patriarhāta priesteris Gintars Sungaila atzina, ka līdz šim kopienai nebija savu ēku. Dievkalpojumi parasti notika citu konfesiju kristiešu dievnamos vai īrētās telpās, kas nav pielāgotas dievkalpojumiem. Pēc Sungailas teiktā, telpas tiks izmantotas kā daudzfunkcionāls eksarhāta centrs, un tajās atradīsies birojs, vadītāja rezidence, neliela kapela, telpa sanāksmēm un izglītības un kultūras pasākumiem. Konstantinopoles patriarhāta eksarhāts Lietuvā oficiāli tika izveidots februārī, kas ļāva tam vēl tajā pašā mēnesī saņemt gandrīz 80 tūkstošus eiro valsts atbalstu.

Kopiena sāka veidoties 2023. gada martā pēc Konstantinopoles patriarha Bartolomeja I vizītes Lietuvā. Centieni izveidot jauno pareizticīgo kopienu sākās konflikta apstākļos starp vairākiem garīdzniekiem un Lietuvas pareizticīgo arhidiecēzi, kas ir pakļauta Maskavas patriarhātam. Arhibīskapija apsūdzēja priesterus kanoniskos pārkāpumos un izslēdza viņus no amata. Tomēr Konstantinopoles patriarhāts nolēma, ka priesteri tika atcelti no amata par viņu nostāju attiecībā uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, nevis par baznīcas noteikumu pārkāpšanu, un atjaunoja viņus amatā.