Ukrainas kristiešu grupa devusies uz ASV un apmeklējusi vietējās baznīcas un tikusies ar valsts amatpersonām, lai iegūtu atbalstu un novērstu dezinformāciju par karu. Šajā grupā ir arī zināmais “4UBand” solists, tagad militārais kapelāns Marks Sergejevs.

Grupa “Ticības un reliģiskās brīvības aizstāvji Ukrainā” (Defenders of Faith and Religious Freedom in Ukraine) organizēja braucienu, lai informētu sabiedrību par to, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins vēlas ne tikai kontrolēt teritoriju Ukrainā, bet arī apklusināt Baznīcu.

Kad 2022. gada februārī Krievija uzsāka iebrukumu, Ukrainas militārais kapelāns Marks Sergejevs bija jauniešu mācītājs vienā no Ukrainas lielākajām evaņģēliskajām draudzēm. Jau marta sākumā pie viņa durvīm bija karavīri. Tā kā viņa tēvs vadīja Melitopoles kristiešu baznīcu, viņš stāsta, ka krievi viņu un viņa ģimeni meklēja kā daļu no savas ukraiņu tautas paverdzināšanas stratēģijas. Drīz pēc tam ģimene uzzināja par gaidāmo nolaupīšanu. Sekojot Svētā Gara vadībai, viņi aizbēga no pilsētas. Šodien Melitopole joprojām ir okupēta. Lielais krusts, kas kādreiz atradās baznīcas priekšā, ir pazudis, un ēkā tagad atrodas Krievijas vēstniecība “Kultūra un jaunatne”. Sergejevs stāsta, ka no vairāk nekā 3000 baznīcu, kas veido Ukrainas Baptistu savienību, 110 pēc Krievijas iebrukuma vairs nepastāv un 320 atrodas okupētajā teritorijā.

Jāpiebilst, ka Marks Sergejevs ir viesojies arī Latvijā, uzstājoties kopā ar kristīgo grupu “4UBand” gan kristiešu draudzē “Prieka Vēsts”, gan piedaloties LELB Rīgas Svētā Pāvila draudzes organizētajā misijas nedēļā “Nightbreaker Week”. Kā īpašu pateicību Latvijai par atbalstu ukraiņu tautai, viņš aizvadītajā gadā dāvāja arī Krisa Tomlina (Chris Tomlin) dziesmas “Whom Shall I Fear (God of Angel Armies)” kaverversiju latviešu un ukraiņu valodā. Šī dziesma skan arī Latvijas Kristīgā radio ēterā.

Marks Sergejevs tagad kalpo kā kapelāns Ukrainā un īpaši pateicas saviem amerikāņu kolēģiem par vairāk nekā 30 000 audio Bībeļu sūtīšanu, lai karavīri frontes līnijās varētu klausīties Svētos Rakstus.