Latvijas Evaņģēliski luteriskās Baznīcas Krustpils draudze jūnija izskaņā svinēs sava jaunā dievnama 200 gadu jubileju. Svētku dievkalpojums notiks svētdien, 30. jūnijā pulksten 11.00. To vadīs Daugavpils bīskaps Einārs Alpe un prāvests Ēvalds Bērziņš.

Jubilejas dievkalpojumā tiks svinēta arī pateicība par prāvesta Ēvalda Bērziņa 30 Kunga žēlastības gadiem kalpošanā kopš ordinācijas. Pēc dievkalpojuma priecēs Kūku pagasta sieviešu vokālā ansambļa “Minima” muzikālais sniegums un paredzēts sadraudzības laiks baznīcas dārzā.

Pirmo reizi Krustpils draudze rakstos pieminēta jau pirms teju 570 gadiem (1457. gadā), sakarā ar robežu nospraušanu starp vācu ordeni un virsbīskapu. Draudze veidojusies gadu desmitiem un gadu simtiem. Krustpilī pirmo luterāņu baznīcu ir cēlis Nikolajs Korfs par saviem līdzekļiem 1618. gadā. To sauca par pils baznīcu. Par mācītāju tajā kalpoja Mihaēls Vegners. Šī baznīca darbojās tikai 60 gadus. Tā bija celta no koka un nodega ugunsgrēkā līdz ar visām pirmajām hronikām. Jaunā Krustpils baznīca tika celta no 1818. līdz 1824. gadam. Tagadējo dievnamu iesvētīja 1824. gada 29. jūnijā. Dievnama atklāšanā piedalījušies ap 3000 dievlūdzēju. Toreiz cita starpā notikusi arī jaunās Vidzemes dziesmu grāmatas iesvētīšana. Dievnams laika griežos ir piedzīvojis izpostīšanu, Latvijas brīvvalsts gados atjaunošanu, līdz šajā gadā ar pateicību tiek svinēta 200 gadu jubileja.