Alūksnes novads aicina sestdien, 27. jūlijā uz Opekalna baznīcu, kur Strūves ģeodēziskā loka punktā Oppekaln būs vērojama paša Frīdriha Georga Vilhelma Strūves savulaik veikto mērījumu rekonstrukcija.

Šogad aprit 200 gadi kopš mērījumu veikšanas Strūves ģeodēziskajā lokā, tādēļ šovasar vairākos Strūves loka punktos notiks svinīgas aktivitātes. Viens no šiem punktiem ir Oppekaln jeb Opekalns, kas uzmērīts no 6. līdz 9. augustam 1824. gadā paša Strūves vadībā. Opekalnā Strūves ģeodēziskā loka punkts ir Opekalna luterāņu baznīcā. Šī ir unikāla vieta, no kuras mūsdienās var saskatīt blakus esošo Strūves loka punktu Kortenhof (Kārtene) Gulbenes novadā. 27. jūlijā pulksten 15.00 Jaunlaicenes muižas svētku laikā svētku ievada pasākumā pie Opekalna evaņģēliski luteriskās baznīcas būs skatāma Strūves mērījumu rekonstrukcija, ko rādīs profesionāļi – Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras speciālisti.

Strūves ģeodēziskais loks, saukts arī par Strūves loku, ir unikāla 19. gs. ģeodēzisko uzmērījumu sistēma zemes izmēru un formas noteikšanai. 2005. gadā Strūves loks iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā kā unikāla, sava laika garākā un precīzākā ģeodēzisko uzmērījumu sistēma, un izcila sava laika zinātnes vēstures un tehnikas attīstības liecība.