8. Vēsturisko ērģeļu svētku „Latvija – ērģeļu zeme” tuvākie koncerti šajā un nākamajā nedēļā gaidāmi Liepājas un Ugāles baznīcās. Vēsturiskās ērģeles svētkos tiek izvēlētas, izvērtējot to unikalitāti un nozīmīgumu Latvijas Valsts kultūrvēsturiskajā aspektā.

9. augustā pulksten 19.00 Liepājas Lutera baznīcā skanēs vēsturiskais „Hammond” instruments duelī ar stabuļu ērģelēm. Koncertā „Laikmetu saskarsme. Duelis” uzstāsies ērģelnieki Atis Andersons un Ilona Birģele. Vēsturiskās „Hammond” elektriskās ērģeles ar speciāli radītu mākslinieka Ādolfa Irbītes dizainu savulaik ražotas arī Rīgā, Valsts elektrotehniskajā fabrikā (VEF). Līdz mūsdienām saglabājušies tikai trīs šādi pirms Otrā pasaules kara ražotie instrumenti, un viens no tiem ir Liepājas Lutera baznīcā.

16. augustā pulksten 19.00 koncerts Ugāles luterāņu baznīcā būs veltīts ziedojumu vākšanai Ukrainas mūziķiem. Pie unikālajām, Latvijā senākajām 1701. gadā būvētajām ērģelēm sēdīsies Ļvivas filharmonijas ērģelniece Nadija Veļičko. Ugāles baznīcas lepnums ir unikālās ērģeles ar ērģeļu prospektiem. Kornēlija Rāneusa būvētais ērģeļu mehānisms ir viens no nozīmīgākajiem Eiropas kultūras kontekstā, jo ir senākais šāds instruments Baltijas reģionā, turklāt saglabājis savu oriģinālo skanējumu. Ērģeļu lielo un mazo prospektu no liepas koka griezis Ventspils kuģu būvētavas meistars Mihaels Markvarts.