Ir uzsākts darbs pie videoekskursijas “Hernhūtiešu vietas Valmieras novadā” izveides. Videoekskursijā mācītājs un vēsturnieks Gundars Ceipe ved skatītājus ceļojumā pa hernhūtiešu vietām Valmieras novadā un arī pa pāris vietām Smiltenes novadā.

1817. gadā Brāļu draudžu kustība sasniedza savas darbības virsotni. Kustība aptvēra vairāk nekā 30 draudzes, bija uzcelti apmēram 100 saiešanas nami un dalībnieku skaits Vidzemē sasniedza 20 000 cilvēku. Valmiera bija viens no Brāļu draudžu garīgajiem un administratīvajiem centriem. Te bija Brāļu draudzes kustības sākums Latvijā.

Lielākajā daļā videomateriāla tapšanas laikā apmeklētajās vietās no hernhūtiešu laikiem vairs nav saglabājies nekas, par šo vietu nozīmi stāsta vairs tikai seni attēli, arhīvu un muzeju materiāli un atmiņu stāsti par to, kas reiz šeit bijis. Videoekskursija aizsākās Riņģu saiešanas namā Smiltenes novadā, kas ir viens no retajiem saglabātajiem Brāļu draudzes saiešanas namiem. Pēc tam stāsti tiek turpināti, apmeklējot vairākas citas vietas. Šobrīd noris videomateriāla montāžas darbi, lai rudenī tas būtu pieejams visiem interesentiem.

Gatavo videomateriālu paredzēts ievietot Valmieras muzeja un bibliotēkas tīmekļvietnē. Tāpat to paredzēts izplatīt arī skolām un publicēt Valmieras pašvaldības YouTube kontā. Tādējādi ne tikai Valmieras novada, bet arī citi Latvijas iedzīvotāji varēs plašāk uzzināt par Brāļu draudžu darbību, to pienesumu latviešu nācijas tapšanā un ceļā uz valstisku neatkarību.

Valmieras novada pašvaldība piešķīrusi šim mērķim finansējumu 1000 eiro apjomā 2024. gada Iedzīvotāju iniciatīvu projektu konkursa ietvaros. Projekta īstenotāji ir “Hernhūtiešu kustības izpētes domubiedru grupa” Jāņa Skulmes vadībā un projekta koordinatore Ingrīda Briede. Videomateriāla filmēšanu, montāžu un pēcapstrādi nodrošina filmu studijā “Motion Media Park”.