24. augustā – gandrīz visas dienas garumā – ar Kalnciema muzeja rīkotu konferenci “Latvijas vēsturiskās ērģeles un to būvētāji” un svētku koncertu jau trešo reizi tika svinēta Kalnciema baznīcas vēsturisko ērģeļu 90. gadskārta. Sestdienas notikums arī ieskandēja festivālu “Zemgales ērģeles 2024”, kurš turpināsies septembrī Zaļās draudzes dievnamā Zaļeniekos un Sesavas dievnamā Elejas pagastā.

Jau no plkst. 12 Kalnciema dievnamā sapulcējās teju visi Latvijas ērģeļu lietpratēji – ērģeļmeistari, ērģeļu vēsturnieki, kā arī Latvijas Ērģelnieku ģildes vadone, 20.–21. gadsimta Latvijas ērģeļmākslas granddāma profesore Vita Kalnciema un pasākuma tālākais viesis – starptautiski zināmais ērģeļu eksperts un ērģelnieks Jērans Grāns (Göran Grahn), kurš Latvijā bija speciāli ieradies no Zviedrijas. Lektoru vidū bez Grāna bija arī aiz Latvijas robežām pazīstamais ērģeļbūvētājs Jānis Kalniņš no Ugāles, izcilie ērģeļu restauratori Mikus Dzenītis (Kalnciema dievnama ērģeļu atjaunotājs, ērģeļu vēstures bibliogrāfs un “Latvijas ērģeļu kataloga” galvenais veidotājs) un Alvis Melbārdis, spožais ērģelnieks, komponists un ērģeļu vēsturnieks Aivars Kalējs, talantīgais jaunāko paaudžu koncertērģelnieks Jānis Karpovičs un teorētiski zinošais ērģelnieks Ivars Lūsis.

Dienu noslēdza brīnišķīgs koncerts “Tīrā ērģeļmūzika. Atkalredzēšanās prieks”, kurā muzicēja Vita Kalnciema kopā ar meitu Lieni Andretu Kalnciemu – arī nu jau starptautiski atzītu koncertērģelnieci. Koncertā abas ērģelnieces muzicēja gan pa vienai, gan duetos un māksliniecēm asistēja koncertērģelniece Alise Sīmane.