Arvien vairāk transseksuāļu nožēlo savu dzimuma maiņu. Plaša Somijas pētījuma rezultāti atklāj, ka nožēlas risks ir nepietiekami novērtēts. Somijas pētnieku grupa novēroja 1359 pacientus, kuri laikā no 1996. līdz 2019. gadam uzsāka hormonu terapiju. Pētījumā atklājās, ka 7,9% no viņiem pārtrauca šo ārstēšanu.

Arvien vairāk cilvēku ne tikai sāk pāreju, bet arī arvien vairāk cilvēku vēlāk to nožēlo. Laikā no 2013. līdz 2019. gadam hormonu terapiju pārtrauca gandrīz trīs reizes vairāk cilvēku nekā laikā no 1996. līdz 2005. gadam. Turklāt, šķiet, ir palielinājies arī to pacientu skaits, kuri pārtrauc hormonu lietošanu pirmo divu gadu laikā: no 1,3% agrīnajā periodā līdz 2,9% pēdējos gados. Viena no pārsteidzošajām pārmaiņām ir tā, ka mūsdienās jo īpaši pusaugu meitenes identificējas kā transseksuālas. Viņas jaunākā vecumā vēršas dzimumu klīnikās un biežāk nekā agrāk saskaras ar garīgās veselības problēmām. Gandrīz puse no tiem, kas sāk lietot hormonus, ir jaunāki par 23 gadiem; divas trešdaļas no viņiem ir sievietes.

Pētnieki uzskata, ka jaunajam pētījumam ir svarīga ietekme uz dzimumu disforijas konsultēšanu un aprūpi. Pētījuma vadītāja, psihiatre profesore Rītakertu Kaltiala (Riittakerttu Kaltiala) uzskata, ka labai aprūpei nepieciešama rūpīga, individuāla pieeja. Somu psihiatre uzsver, ka ir svarīgi izpētīt, kāpēc pacienti pārtrauc hormonu terapiju. Tas palīdzēs labāk prognozēt, kam šī radikālā ārstēšana ir piemērota. Viņa arī vēlas, lai tiktu nodrošināta atbilstoša aprūpe tiem, kuri pārtrauc ārstēšanu, kas ir izraisījusi neatgriezeniskas izmaiņas iepriekš veselajā organismā.