Biedrība “Asociācija Ģimene” izteikusi vairākus iebildumus un ierosinājumus saistībā ar Vardarbības pret sievieti un vardarbības ģimenē novēršanas un apkarošanas plānu 2024.–2029. gadam. Pēc biedrības pārstāvju domām, pašreizējā plāna redakcija prasa būtiskus uzlabojumus, lai tā efektivitāte būtu plašāka un aptvertu arī dziļākos vardarbības cēloņus.

Viens no biedrības galvenajiem iebildumiem ir aicinājums papildināt plānu ar izvērstu vardarbības cēloņu analīzi. Asociācija norāda, ka šobrīd plāns ir balstīts Eiropas Padomes Konvencijā par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē apkarošanu, taču tam jāņem vērā arī nacionālie normatīvie akti, kas piedāvā plašāku izpratni par vardarbības cēloņiem. Tāpat biedrība uzsver, ka vardarbības novēršanas plānam ir nepieciešams ciešāk sasaistīties ar Nacionālā attīstības plāna (NAP) rīcības virzienu “Stipras ģimenes paaudzēs”, jo tas attiecas uz intervencēm ģimenes attiecībās. Biedrība arī norāda, ka šobrīd plānā tiek uzsvērta tikai vardarbības profilakse un informēšana par tās cēloņiem, taču neiekļauj plašākus preventīvus pasākumus, kas varētu palīdzēt stiprināt ģimenes un attiecību pratību. Īpašu uzmanību biedrība pievērš UNESCO tehnisko vadlīniju par seksuālo audzināšanu iekļaušanai plānā, kas, pēc biedrības domām, nonāk pretrunā ar ANO Vispārējā cilvēktiesību deklarācijā noteiktajām vecāku tiesībām izvēlēties bērna izglītības saturu. Biedrība aicina svītrot atsauces uz UNESCO vadlīnijām, uzsverot, ka tās nav tiesiski saistošs dokuments, bet tikai rekomendācija.

Lai risinātu šos jautājumus, biedrība “Asociācija Ģimene” piedāvā papildināt vardarbības novēršanas plānu ar praktiskākiem risinājumiem, kas vērsti uz ģimeņu stiprināšanu un savstarpējo attiecību uzlabošanu, kā arī nodrošināt to, ka plānā ievērotas vecāku un ģimeņu tiesības attiecībā uz bērnu izglītības saturu.