9. oktobrī Labklājības ministrija sākusi informatīvu kampaņu par adoptēto bērnu identitāti “Saknes ir svarīgas! Izstāsti bērnam viņa adopcijas stāstu”. Tās mērķis ir sekmēt adoptētāju, potenciālo adoptētāju un sabiedrības izpratni par identitātes atklāšanas nozīmīgumu adoptētā bērna labvēlīgai attīstībai.

Kampaņā adoptētāji tiek aicināti savlaicīgi atklāt adoptētajiem bērniem viņu adopcijas stāstu, jo tas ir pamats bērna identitātei, pašapziņai un emocionālajai stabilitātei. Kampaņas ietvaros plānotas dažādas aktivitātes, informējot sabiedrību par adoptētājiem pieejamo atbalstu, kā arī organizējot adoptētāju un speciālistu diskusijas, atspoguļojot adoptēto pieredzes stāstus. Lai palīdzētu adoptētājiem atklāt bērna adopcijas stāstu, kampaņas ietvaros radīts informatīvs materiāls, kas sniedz ieskatu, kā runāt ar bērnu par viņa pagātni, izcelsmi un citiem ar viņa identitāti saistītiem jautājumiem. Materiālā pieejama arī informācija, kur meklēt palīdzību un papildu resursus, lai šī saruna notiktu pēc iespējas bērna vecumam atbilstošākā veidā. Tāpat radīti video stāsti, kuros adoptētie un adoptētāja dalās pieredzē, izceļot identitātes stāstu nozīmīgumu. Informatīvo materiālu iespējams skatīt Labklājības ministrijas mājaslapā, savukārt video stāsti pieejami Labklājības ministrijas sociālajos tīklos, tie tiks secīgi izvietoti kampaņas gaitā.

Latvijā vidēji tiek adoptēti 100 bērni gadā – beidzamajos gados gan vērojams neliels adoptēto bērnu skaita samazinājums: pērn adoptēti 77 bērni, bet 2022. gadā – 86 bērni. Visbiežāk adoptētāji izvēlas adoptēt bērnus jaunākā vecumā – no viena līdz piecus gadus vecus, 2023. gadā šajā vecuma grupā adoptēti 48 bērni.