Vakar Saeimā netika atbalstīts “Apvienotā saraksta” (AS) izstrādātais alternatīvais priekšlikums Stambulas konvencijai, kas paredzēja uzdot Ministru kabinetam nekavējoši rīkoties vardarbības novēršanai un vardarbības upuru aizsargāšanai.

No Saeimas tribīnes, uzrunājot kolēģus un aicinot atbalstīt šo lēmumprojektu, AS deputāte Linda Matisone uzsvēra, ka “mūsu valstī netrūkst normatīvo aktu, likumu un noteikumu, bet trūkst izlēmīgas, tūlītējas un konkrētas rīcības.” Viņa norādīja, ka nekavējoties īpaša uzmanība būtu jāpievērš vardarbības problemātikai bērnu un jauniešu vidū. Arī Valsts kontrole savā jaunākajā ziņojumā atklājusi, ka valsts institūcijas savlaicīgi nesniedz apdraudēto bērnu un viņu ģimenēm nepieciešamo atbalstu. Deputātes aicinājums atbalstīt lēmumprojekta tālāku virzību Saeimā netika atbalstīts. Būtiski atzīmēt, ka pret šo priekšlikuma virzīšanu balsoja arī deputāti, kas atbalsta Stambulas konvencijas (SK) virzīšanu. SK tiek dēvēta par dokumentu, kas paredz novērst un apkarot vardarbību pret sievietēm un vardarbību ģimenē.

Kā zināms, Latvija ir viena no septiņām* valstīm, kas vēl nav ratificējusi Stambulas konvenciju. Šobrīd tai nav vairākuma atbalsta Saeimā, diskusijas par konvencijas ideoloģisko pusi turpinās. Konservatīvo un dabiskās ģimenes vērtību aizstāvji norāda, ka pastāv bažas, ka pēc ratifikācijas nāktos mainīt Latvijas likumdošanā vārda “dzimums” izpratni no bioloģiskā uz sociālo konstruktu.

*Bulgārija, Armēnija, Čehija, Ungārija, LIetuva, Slovākija un Latvija – nav ratificējušas Stambulas konvenciju.