Pirmo reizi Francijas vēsturē ir vērojams rekordliels dzimstības samazinājums. Lai gan dzimstības līmenis samazinājies jau kopš 2011. gada, šogad tas ir sasniedzis zemāko līmeni. Valstī piedzimuši vien nepilni 334 tūkstoši bērnu.

Par galveno iemeslu tiek uzskatīta auglības samazināšanās, tomēr šim viedoklim ne visi piekrīt. Saskaņā ar Giljoma Blanka (Guillaume Blanc) nesen veikto pētījumu, “kultūras spēki” ir veidojuši sabiedrības attieksmi pret bērnu radīšanu. Blanks uzskata, ka mūsdienās bērnu skaita samazināšanās iemesls ir atteikšanās no katoļu baznīcas ietekmes uz ģimeni un sekulārisma pieņemšana. Viņš saka, ka 17. un 18. gadsimtā Francijā ir bijis viens no lielākajiem iedzīvotāju skaitiem pasaulē. Tomēr, sākot ar 1760. gadu, tas mainījies - gadsimtu agrāk nekā citās valstīs. Aptuveni 30 gadus pirms Franču revolūcijas notika arī "katoļu baznīcas ietekmes mazināšanās" un reliģisko vērtību "ilgstoša vājināšanās".

Savukārt Francijas Nacionālā statistikas un ekonomisko pētījumu institūta (INSEE) dati atklāj, ka ir palielinājies vidējais māmiņu vecums. Tagad Francijā lielākajai daļai sieviešu pirmais bērns piedzimst tikai pēc 31 gada vecuma sasniegšanas. Tāpat INSEE apgalvo, ka daži pāri vai nu pilnībā atsakās no bērnu radīšanas, vai arī apstājas pie otrā vai trešā bērna.