7. decembrī ir sākusies parakstu vākšana referenduma ierosināšanai saistībā ar plānoto partnerības institūta ieviešanu. Biedrības “Asociācija “Ģimene”” un “Vecāku alianse” ir sagatavojušas vēstuli, kuru aicina izplatīt, informējot iedzīvotājus par parakstu vākšanu tautas nobalsošanai.

Saeimas vairākums 9. novembrī galīgajā lasījumā pieņēma tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres virzīto likumprojektu pakotni, ar kuru Latvijā no nākamā gada vidus paredzēts ieviest jaunu tiesību institūtu – partnerību, kas būs arī veids, kā savas attiecības legalizēt viena dzimuma pāriem. Tomēr īsi pēc tam opozīcijas politiskie spēki paziņoja, ka ir savākuši 34 Saeimas deputātu parakstus, lai mēģinātu panākt referenduma ierosināšanu par minētajā likumu pakotnē esošā likuma “Grozījumi Notariāta likumā” ieviešanu.

Biedrību vēstulē teikts: “Šobrīd tev ir dota vienreizēja iespēja izvēlēties. Iespēja lemt, kādu ceļu turpmāk iesim mūsu Latvijā – vai saglabāsim cauri paaudzēm pašsaprotamo kārtību, ka laulība tiek slēgta starp vīrieti un sievieti un ģimenes pamatu veido vīrs un sieva, tēvs un māte, nevis vecāks Nr. 1 un vecāks Nr. 2.” Tāpat biedrību pārstāvji uzsver, ka citās valstīs iespēja tautai izvēlēties netika dota. Par to lēma politiķi, valdošie politiskie spēki, un tur tika pieļautas viendzimuma partnerattiecības un nedaudz vēlāk arī laulības. “Partnerības likums būs nopietns šķērslis tradicionālas ģimenes tiesībām, runas brīvībai, kā arī morālē un tikumībā balstītai izglītībai,” akcentē biedrības “Asociācija “Ģimene”” vadītājs Rihards Kostigovs. Viņš mudina būt aktīviem, parakstīties pašiem un arī stāstīt par to draugiem, radiem un kolēģiem. Lai skaidrotu citiem šī likuma pieņemšanas bīstamību, var izmantot arī biedrības sagatavoto vēstuli, kas publicēta tīmekļvietnē pargimeni.lv.

Lai referendums tiktu izsludināts nepieciešams savākt 155 000 parakstus. Tiesības piedalīties parakstu vākšanā ir Latvijas pilsoņiem no 18 gadu vecuma. Lai piedalītos parakstu vākšanā, parakstīšanās vietā jāuzrāda derīgs personu apliecinošs dokuments - Latvijas pilsoņa pase vai Latvijas pilsoņa apliecība (eID karte). Parakstīties varēs līdz 5. janvārim tikai klātienē kādā no parakstu vākšanas vietām. Jāpiebilst, ka parakstīties var arī Rīgas lielākajos tirdzniecības centros “Stockmann”, “Domina” un “Mols”. Pašvaldību un Latvijas pārstāvniecību ārvalstīs saraksts ar parakstu vākšanas vietām un to darba laikiem pieejams tīmekļvietnē cvk.lv.