Baltkrievijas Augstākā tiesa ir slēgusi draudzi “Jaunā Dzīve”. Pēdējās mācītāja pārsūdzības nav atturējušas tiesnešus no šāda lēmuma. Pēc 30 gadiem mācītājam Vjačeslavam Gončarenko vairs nav savas baznīcas.

Aizvadītajā pirmdienā Baltkrievijas Augstākā tiesa nolēma, ka viņa baznīca "Jaunā dzīve" ir ekstrēmistiska un ir jāslēdz. Ar šo spriedumu noslēdzās ilgstošā juridiskā cīņa starp baznīcu un Aleksandra Lukašenko režīmu. Baznīca "Jaunā Dzīve" bija pastāvējusi 31 gadu. Tomēr kopš šī gadsimta sākuma tā ir iesaistīta konfliktā ar varas iestādēm. Piemēram, 2002. gadā valdība noraidīja vairākus lūgumus atzīt baznīcas jaunās telpas par dievnamu. Kopš tā laika konflikts saasinājās vēl vairāk. 2021. gada sākumā draudze no baznīcas ēkas tika izlikta ar varu. Taču tas ticīgos neapturēja, tā vietā viņi pulcējās stāvlaukumā, neraugoties uz auksto un ziemīgo laiku. Baltkrievijas varas iestādes 2022. gada septembrī ķērās pie dievkalpojumu kriminalizēšanas. Pagājušā gada jūlijā Baltkrievijas varas iestādes baznīcas ēku iznīcināja pavisam. Augustā tās likvidēja baznīcas tīmekļvietni.

Jau kopš kara sākuma Ukrainā, draudze “Jaunā Dzīve” lūdzas par karadarbības pārtraukšanu Ukrainā. Mācītājs Vjačeslavs Gončarenko 2022. gada 24. februārī ierakstīja video vēstījumu, kurā paziņoja, ka "karš ir neprāts", un aicināja lūgties par mieru. Baznīca arī kritizēja Baltkrievijas drošības spēku vardarbību pret protestētājiem 2020. gadā.