Igaunija ir pirmā valsts Baltijā, kas legalizējusi “viendzimuma laulības”. Kopš 1. janvāra viendzimuma pāri var stāties laulībā un pat adoptēt bērnus. Igaunijas parlaments 2023. gada jūnijā pieņēma lēmumu par "dzimumneitrālu" laulību.

Likumā vairs nav minēts "vīrietis un sieviete", bet gan "divas fiziskas personas", kas var stāties laulībā. Viendzimuma pāri, kuri ir reģistrējuši partnerattiecības, kas ieviestas 2016. gadā, tagad tās var mainīt uz laulību, izmantojot vienkāršotu procedūru. Jaunais likums apstiprina, ka bērnam nevar būt vairāk nekā divi vecāki. Tajā arī saglabāts princips, ka tiesības un pienākumi attiecībā uz bērnu pirmām kārtām ir bioloģiskajiem vecākiem. Līdz šim visa Austrumeiropa bija izvēlējusies tradicionālās laulības. Lielākajā daļā valstu tā joprojām ir nostiprināta konstitūcijā.

Baznīcas nav apmierinātas ar šo soli. Igaunijas Evaņģēliski luteriskā baznīca nolēmusi apturēt laulību reģistrāciju, kamēr nebūs skaidras tiesību akta sekas. Arī Igaunijas Pareizticīgā baznīca ir pret jauno tiesību aktu. Baznīcas galva metropolīts Jevgeņijs noraidīja apspriesto likumprojektu. Viņš savā paziņojumā sacīja: "Ticīgie nedrīkst ienīst cilvēkus, kas ir "vāji garā", bet nedrīkst arī pieņemt Sodomas grēku kā normu."