11. janvāris ir Starptautiskā “Paldies” diena. Šī diena mums atgādina, cik būtiski ir ik dienas izrādīt pateicību un atcerēties tos svarīgos cilvēkus, kas mums ir līdzās, kas ir darījuši mums labu. Arī Dieva Vārds daudzkārt atgādina par pateicības nozīmīgumu.

“Nes Dievam pateicību kā upuri.” (Psalmi 50:14) “Par visu esiet pateicīgi. Jo tāda ir Dieva griba Kristū Jēzū attiecībā uz jums.” (1. Tesaloniķiešiem 5:18) “Kristus miers lai valda jūsu sirdīs, jo tam jūs esat aicināti kā viena miesa; esiet pateicīgi!” (Kolosiešiem 3:15) Šīs ir tikai dažas rakstu vietas, kas aicina būt pateicīgiem. Starptautiskajā “Paldies” dienā tiek atzīmēts, ka “pateicības” izrādīšanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Jau antīkajā sabiedrībā ēģiptieši saviem labvēļiem sūtīja īpašus vēlējumus, rakstot uz papirusiem. 1400. gadā kļuva populāri rakstveidā paust “paldies” tuvinieku un draugu lokā. Savukārt 1873. gadā vācietis Luiss Pranga sāka ražot un izplatīt Ziemassvētku kartītes Eiropā, gadu vēlāk arī ASV. Tā pamazām apsveikumu un pateicības kartītes ieguva savu vietu sabiedrībā. “Paldies” biznesa vidē ienāca 16. un 17. gadsimtā, kad sāka attīstīties “tirdzniecības revolūcija”.

Šajā “Paldies” dienā īpaši varam pateikties Dievam par Viņa žēlastību mūsu dzīvē, uzskaitīt visas svētības, ko esam saņēmuši. Viņā mēs dzīvojam un esam. Pateicība Dievam par Jēzus Kristus upuri, par grēku piedošanu un mūžīgās dzīvības cerību. Tāpat esam aicināti teikt “paldies” viens otram, tā paužot laipnību un novērtējumu.