Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko parakstījis jaunu likumu par reliģiskajām grupām, kas paredz, ka visām konfesijām atkārtoti jāpiesakās valsts reģistrācijai. Vienlaikus tiek ieviests vairāk pamatojumu reliģisko grupu aizliegšanai.

Jaunais likums nosaka, ka visām reliģiskajām organizācijām ir jāveic pārreģistrācija gada laikā, pretējā gadījumā pastāv risks, ka tās tiks aizliegtas. Varas iestādes arī patur tiesības liegt pārreģistrāciju un ir paplašinājušas reliģiskās grupas aizlieguma iemeslu sarakstu. Starp uzskaitītajiem iemesliem ir darbības, kas neatbilst Baltkrievijas iekšpolitikai un ārpolitikai vai "pilsoniskajai saskaņai", darbības, kuru mērķis ir "diskreditēt valsti", kā arī "valsts goda un cieņas pazemošana", kas ietver arī "amatpersonu aizskaršanu" un arī "ekstrēmistiskas aktivitātes". Tiesības vadīt reliģisku grupu saglabā tikai Baltkrievijā pastāvīgi dzīvojošie pilsoņi.

2023. gada 1. janvārī Baltkrievijā bija reģistrētas 3590 reliģiskās organizācijas. Līdzīgu pārreģistrācijas prasību ieviešana politiskajām partijām pērn noveda pie teju visu politisko partiju aizliegšanas. Atlikušās trīs partijas ir paziņojušas par savu absolūto lojalitāti režīmam.