Organizācija, kas cīnās pret kristiešu vajāšanu visā pasaulē, nesen paziņojusi, ka pagājušajā gadā ir palīdzējusi atbrīvot 1500 sudāniešu vergu, tādējādi pēdējo trīs desmitgažu laikā atbrīvoto vergu skaits pārsniedz 100 000.

“Christian Solidarity International” starptautisko komunikāciju nodaļas vadītājs Džoels Veldkamps (Joel Veldkamp) stāsta, ka pēdējo desmitgažu laikā Dienvidsudānas kristieši un vietējo reliģiju sekotāji visvairāk cieš no verdzības. Viņš skaidro, ka vēsturiski šī problēma radusies, jo kādreiz, 80-ajos un 90-ajos gados, Sudāna bija viena valsts un tajā izcēlās civilais karš starp ziemeļiem, kur pārsvarā mājoja musulmaņi un dienvidiem, kur pārsvarā mita kristieši. Musulmaniskā valdība Sudānas ziemeļos konflikta laikā sāka izmantot paverdzināšanu kā kara ieroci pret dienvidu Sudānā mītošajiem iedzīvotājiem, paverdzinot desmitiem tūkstošu cilvēku. Konflikts beidzās 2005. gadā, taču daudzi cilvēki vēl joprojām ir iestrēguši nebrīvē un cieš sāpīgu un smagu dzīvi.

Veldkampa organizācija palīdz atbrīvot šos vergus. "Tas ir ārkārtīgi bīstams darbs," saka Veldkamps, norādot, ka šo darbu palīdz veikt musulmaņi, kuri ir šausmās par izturēšanos pret šiem vergiem. Veldkamps raksturo izglābto cilvēku stāstus kā šokējošus, piebilstot, ka tāda vardarbība un ciešanas, par kurām šie cilvēki stāsta, nav aptverama, turklāt par šo cilvēku mocībām gandrīz nemaz netiek runāts.