Pareizticīgās baznīcas Konstantinopoles patriarhāta sinode atjaunojusi amatā patriarha Kirila atlaisto Maskavas garīdznieku Alekseju Uminski.

Februāra sākumā Maskavas un visas Krievzemes patriarhs Kirils apstiprināja Maskavas diecēzes tiesas lēmumu par virspriestera amata atņemšanu Uminskim. Pirms tam baznīcas tiesa bija lēmusi, ka Uminskim “ir jāatņem garīdznieka amats garīdznieka zvēresta pārkāpšanas dēļ”, jo viņš bija atteicies lasīt lūgšanu “Par Svēto Krievzemi”. Krievijas Pareizticīgā baznīca par Krievzemi dēvē visu teritoriju, ko tā uzskata par kanonisku, arī Ukrainu. Kā vēsta mediji, represijas pret virspriesteri sākušās pēc viņa pretkara izteikumiem medijos. Uminskis turpinās kalpot vienā no Konstantinopoles patriarhāta Eiropas draudzēm.

Pērn patriarhs Kirils aizliedza arī kalpot priesterim Ioannam Kovaļam, kas lūgšanā “Par Svēto Krievzemi” vārdu “uzvara” bija aizstājis ar vārdu “miers”. Maijā Maskavas baznīcas tiesa atņēma Kovaļam garīdznieka amatu. Viņš arī tika apsūdzēts zvēresta laušanā un jūnijā tapa zināms, ka Konstantinopoles patriarhāts atjaunojis viņu garīdznieka amatā.