Svētā Jēkaba katedrāle Rīgā nosvinējusi savu simtgadi. Viens no vecākajiem galvaspilsētas dievnamiem nu jau simt gadu pieder katoļiem. Pēdējos gados ar valsts atbalstu baznīcā notiek vērienīgi būvdarbi, kurus plānots pabeigt jūlijā.

Vecrīgas centrā, līdztekus Saeimai, esošais dievnams kādreiz atradies ārpus Rīgas robežām un bijusi lūgšanu vieta lauku strādniekiem. Mainoties varām, plosoties kariem, un šķeļoties pašai baznīcai, saimnieki mainījušies vairākkārt. Pēdējos gados katedrāle piedzīvojusi vērienīgus restaurācijas darbus. To laikā atklāti arī lieli apbedījumi, no kuriem daļa tagad apskatāmi baznīcā. Starp atklājumiem arī uzraksts griestos pie iemūrētas lodes, kas atgādina par Krievijas caristes uzbrukumiem. Arī jaunāko laiku vēsturē baznīcai bijusi īpaša loma. Barikāžu laikā šeit bija iekārtota vieta ievainoto uzņemšanai un draudze visu nakti pavadīja lūgšanās.

Katedrāles statusa simtgadi draudze svētdien svinēja ar īpašu dievkalpojumu un dārza svētkiem. Nākamgad Svētā Jēkaba katedrāle svinēs astoņsimtgadi, kopš pašas baznīcas uzcelšanas. Lai arī pēdējos simts gadus Svētā Jēkaba katedrāle ir katoļu arhibīskapa sēdeklis, torņa virsotnē atjaunotais gailis atgādina par celtnes nozīmi arī luterāņu konfesijai vairāku gadsimtu garumā.