Nīderlandē 2023. gada novembrī notikušajās vispārējās vēlēšanās notika pārmaiņas labējā virzienā. Tas nozīmē sliktus laika apstākļus progresīviem priekšlikumiem un pat likumprojektiem. Likumprojekts par dzimumu pāreju, šķiet, ir noņemts no dienas kārtības, tāpat arī “aborta tabletes pa pastu”.

Daudz dusmu izraisīja Nīderlandes centriski labējās partijas NSC (Jaunais sociālais līgums) un Reformētās SGP partijas priekšlikums. Partijas ierosināja svītrot “dzimumu pārejas likumprojektu”. Tāpat arī jaunais parlaments ir parādījis, ka tā mentalitāte atšķiras no iepriekšējo likumdevēju mentalitātes. Pirms dažām nedēļām progresīvās partijas GroenLinks-PvdA iniciatīva saskārās ar lielu pretestību. Šī partija vēlējās padarīt abortus pieejamākus, atvieglojot Nīderlandes ārstiem iespēju sūtīt aborta tabletes uz ārzemēm. Sievietes valstīs ar stingriem abortu likumiem varētu apiet savas valsts, piemēram, Polijas, likumus. Tomēr šī ideja neguva gandrīz nekādu atbalstu. Pašreizējais Ministru kabinets strādā pie likuma izmaiņām, kas ļautu bērnam būt līdz četriem vecākiem. Tomēr izredzes, ka šis priekšlikums kādreiz kļūs par reālu tiesību aktu, ir nelielas.

Kā analizē Nederlands Dagblad, likumdošanas jomā vērojama konservatīva tendence. Tāpēc nebūtu pārsteigums, ja vēl vairāki priekšlikumi, piemēram, gaidāmais priekšlikums par embriju likumu un priekšlikums par eitanāzijas paplašināšanu, netiks pieņemts.