Norvēģijā un Dānijā atkal aktuāls ir jautājums par abortiem. Norvēģijas valdība joprojām cīnās, lai panāktu abortu likuma liberalizāciju, savukārt Dānijas koalīcija ir panākusi kompromisu un sagaida likuma izmaiņas līdz 2025. gada jūnijam.

Abās valstīs tas tiek pagarināts no 12 līdz 18 nedēļām. Norvēģija plānoja līdz vasarai mainīt savu likumu par abortiem. Tomēr likumprojekta pieņemšanas termiņš tika pārcelts uz rudeni. Acīmredzot nav viegli mainīt tiesību aktus par abortiem. Esošais Dānijas likums par abortiem pastāv 50 gadus. Tāpēc valdība uzskatīja, ka ir pēdējais laiks mainīt tiesību aktus. Šī mēneša sākumā koalīcija paziņoja, ka tā ir panākusi vienošanos ar četrām citām partijām par abortu atļaušanas perioda liberalizāciju. Pašlaik šī robeža ir 12 grūtniecības nedēļas, bet partijas vēlas to palielināt līdz 18 nedēļām.

Turklāt priekšlikums ļauj veikt abortu bez vecāku piekrišanas arī nepilngadīgām personām, kas vecākas par 15 gadiem. Lai gan priekšlikums vēl ir jāapstiprina Dānijas parlamentam, ir iespējams, ka tas tiks pieņemts. Koalīcijas partijām parlamentā ir vairākums.