Eiropas bīskapi ir nosodījuši neseno Turcijas varas iestāžu lēmumu pārveidot par mošeju UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļauto Svētā Pestītāja baznīcu Horā, Stambulā, nosaucot to par mēģinājumu graut kristietības vēsturiskās saknes valstī.

"Šis solis vēl vairāk grauj kristiešu klātbūtnes vēsturiskās saknes valstī. Jebkura starpreliģiskā dialoga iniciatīva, ko veicina Turcijas iestādes, zaudē ticamību," teikts Eiropas Savienības Bīskapu konferenču komisijas (COMECE) paziņojumā. Svētā Pestītāja baznīcas Horā pārveidošana par mošeju notika četrus gadus pēc tam, kad līdzīgā veidā par mošeju tika pārveidota Stambulas Svētās Sofijas katedrāle, kas ir vēl viens ievērojams bizantiešu kristiešu piemineklis. Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans (Recep Tayyip Erdogan) šī mēneša sākumā oficiāli atvēra Horas baznīcu islāma dievkalpojumiem.

Baznīca, kas atrodas netālu no Stambulas senajiem pilsētas mūriem, ir slavena ar savām izsmalcinātajām mozaīkām un freskām. Tās pirmsākums meklējams ceturtajā gadsimtā, lai gan savu pašreizējo veidolu dievnams ieguva 11.-12. gadsimtā.