“Ģimenes vērtības ir apdraudētas visā Eiropā. Tās pārstāvošās nevalstiskās organizācijas ir par maz aktīvas. Kristīgi konservatīviem cilvēkiem ir jābūt aktīvākiem un zinošākiem, un jādarbojas NVO sektorā,” tādu viedokli pauž Marija Helena Kosta (Maria Helena Costa) kura vada Portugāles Konservatīvās Ģimenes asociāciju. Viņa norāda uz arvien izplatītākajām liberālajām organizācijām, kas velta spēkus un finanses, lai pārņemtu valdošos medijus visā Eiropā.

“Tie kļūst par genderideoloģijas nesējiem. Visās valstīs liberāļu rokraksts ir līdzīgs, tādēļ mums beidzot ir jābūt vienotiem un aktīviem, jo, ja par vērtībām nerunāsim mēs, tad skanēs citas balsis,” tā M.H.Kosta. Viņa ir pārliecināta, ka baznīcai vairāk jādarbojas sabiedrībā un jārunā arī par  dienaskārtības prioritāro jautājumu – mieru: “Nepietiek tikai ar to, ka baznīca vēlas mieru. Ja tā par to nerunā un neiestājas, tad tas tiek nolaupīts”.

Portugāles NVO pārstāve bija viena no tām, ko varēja satikt šī gada vērienīgajā Miera gājienā Budapeštā, ko Ungārijas valdība organizē kopš 2010. gada. Konservatīvās domas pārstāvju organizētais Miera gājiens 1. jūnijā gar Donavas upes krastu turpināja nest vienotu vēsti par tradicionālo pamatvērtību nozīmi sabiedrībā, tomēr šoreiz jaušamais kara tuvums iekrāsoja citus uzsvarus- noskaņojumu caurvija lozungs “Mēs negribam tikt ierauti karā”. Vietējie iedzīvotāji ir atklāti – Ukrainā notiekošais karš viņus biedē.

Gājienā piedalījās arī “Christian Council International” direktors Henk Jan van Schothorst. Arī viņš pauž pārliecību, ka jāturpina cīnīties par reliģijas un vārda brīvību vietās, kur tā tiek apdraudēta.

“Protams, ka pāri visam miers un brīvība nāk no Dieva, bet es šaubos, vai šodien mēs Eiropā patiešām esam brīvi. Arvien vairāk mēs tiekam spiesti noticēt genderideoloģijai, kas ārda ģimenes vērtības. Ja es apgalvoju, ka esmu vīrietis, jo Dievs mani tādu radījis, tad mani var sākt vajāt par to, līdzīgi, kā tas notika ar Somijas Parlamenta deputāti Paivi Rasanenu,” tā starptautiskās organizācijas pārstāvis no Nīderlandes.