Šogad Katlakalna baznīcas draudzes loceklim, grāmatas “Latvieši” autoram, filozofam un laikmetīgās žurnālistikas aizsācējam Garlībam Helvigam Merķelim tiek svinēta 255 gadu jubileja. Tās ietvaros Katlakalna kopiena īsteno sadarbības projektu “Merķeļa vasara”.

Tajā plānotas dažādas aktivitātes, lai iepazīstinātu ar Merķeļa daudzšķautnaino un neviennozīmīgi vērtēto personību. Ap Katlakalna baznīcu izvietoti vides objekti atvērtas grāmatas formā. Vienā atvēruma pusē Merķeļa atziņās balstīta kāda mūsdienās joprojām svarīga tēma un QR kods, kas interesentus aizved uz saiti, kur ir lasāma žurnālistes Anitas Freibergas rakstīta eseja par Merķeli minētās tēmas kontekstā, bet atvēruma otrā pusē ir mākslinieka darba reprodukcija, kā ilustrācija konkrētajai tēmai. Savus darbus ekspozīcijai ir atvēlējuši dažādu paaudžu mākslinieki un radošās personības: grafiķe Ināra Garklāva, tēlniece Anda Poikāne, aktrise un tēlniece Maija Arvena un komponists, dziesminieks, projekta mākslinieciskais vadītājs Arnis Miltiņš.

Katlakalna baznīcā skatāma Ķekavas novadpētniecības muzeja ekspozīcija par Merķeli un Katlakalnu, kas informatīvi papildina baznīcas dārzā izvietotos vides objektus. Izstādes Katlakalna baznīcā un vides objekti “Paradīzes dārzā” publikai ir apskatāmi sestdienās un svētdienās no plkst. 12.00 līdz 16.00, citā laikā apmeklējumi jāpiesaka iepriekš.

Savukārt jūlija, augusta un septembra pirmajā sestdienā plkst. 16.00 notiks “Praviešu kluba” pirmais sarunu un tējas dzeršanas pasākums, kurā būs sarunas par Merķeļa personību un darbos atspoguļoto problēmu aktualitāti mūsdienās. (6. jūlijā – “Vidzemnieku” mājās, 3. augustā – Rāmavas muižā un 7. septembrī – Katlakalna baznīcā). Tāpat iecerēti arī vairāki koncerti. Plašāka informācija pieejama interneta vietnē katlakalns.lv.