Deviņi ASV Kalifornijas štata vecāki iesūdzējuši tiesā Kalifornijas gubernatoru Gevinu Ņūsomu pēc tam, kad viņš parakstījis likumprojektu, ar kuru aizliedz vecāku informēšanu, ja viņu bērns lūdz, lai viņa dzimuma identitāte atšķirtos no viņa bioloģiskā dzimuma.

Jaunajā likumā noteikts, ka skolu darbiniekiem “bez skolēna piekrišanas nav pienākuma izpaust nevienai citai personai jebkādu informāciju, kas saistīta ar skolēna seksuālo orientāciju, dzimuma identitāti vai dzimuma izpausmi”. Likumprojekts ir izstrādāts, ņemot vērā tendenci, ka arvien vairāk nepilngadīgo identificējas kā “transseksuāli” - saskaņā ar 2022. gada Viljamsa institūta (Williams Institute) veikto pētījumu pašlaik šādi jūtas aptuveni 300 000 jauniešu vecumā no 13 līdz 17 gadiem.

Deviņi Kalifornijas vecāki ar Teksasā bāzētās bezpeļņas organizācijas “Brīvības taisnīguma centra” (Liberty Justice Center) juridisko palīdzību iesniedza prasību ASV Kalifornijas austrumu apgabala tiesā, uzsverot, ka skolu amatpersonām nav tiesību glabāt noslēpumus no vecākiem, bet vecākiem ir konstitucionālas tiesības zināt, ko viņu nepilngadīgie bērni dara skolā.