Labklājības ministrija ir nākusi klajā ar plāna projektu “Vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanas un apkarošanas plāns 2024.–2029. gadam”. Reaģējot uz to, biedrības “Asociācija Ģimene” norādījusi uz trim galvenajām nepilnībām.

Pirmkārt, plānā nav paredzēti pasākumi, kas būtu mērķēti tieši uz vīriešiem, puišiem un zēniem, kaut arī viņi ir proporcionāli tikpat bieži vai pat biežāki vardarbības upuri. 2021. gadā katra ceturtā (25%) sieviete un katrs piektais (20%) vīrietis 18–74 gadu vecumā norādīja, ka ir pieredzējuši fizisku vai seksuālu vardarbību pieaugušā vecumā.

Otrkārt, plānā netiek paredzēts darbs ar vardarbības patiesajiem cēloņiem: alkoholismu, pieaugušo atkarībām, neprasmi veidot un uzturēt ģimenes attiecības, kas bieži ir ne pirmajā paaudzē. Tāpat pārāk daudz resursu paredzēts darbam visas sabiedrības izglītošanai, nevis mērķētām sociālajām grupām, kurās vardarbība statistiski biežāk ir izplatīta.

Treškārt, “Asociācija Ģimene” iebilst pret plāniem pilnveidot mācību priekšmetu programmu paraugus vispārējā izglītībā saskaņā ar UNESCO tehniskajām vadlīnijām par seksuālo audzināšanu. Biedrība arī norāda, ka šīs vadlīnijas nav pārbaudītas, un nav atbilstošas Latvijas Ministru kabineta noteikumiem, no kuriem izriet, ka izglītības procesam (un arī materiāliem) ir jābūt ar audzinošu un vērtību sistēmu formējošu ievirzi.