Šo svētdien, 28. jūlijā pulksten 13:00 Valmieras Svētā Sīmaņa Evaņģēliski luteriskajā baznīcā notiks Vēsturisko ērģeļu svētku ceturtais koncerts “Dziesmas sirdij un priekam”. Koncertā uzstāsies ērģelniece Ligita Sneibe un flautists Hokans Sundīns.

Valmieras Sv. Sīmaņa unikālās baznīcas ērģeles 1886. gadā uzbūvējis Fridrihs Ladegasts no Veisenfelsas. Šī varenā instrumenta dēļ pat tikusi paplašināta Sīmaņa baznīcas augšējā lukta. Kā stāsta ērģelnieks Leons Āķeris, “šis instruments ir unikāls. Otra tāda Latvijā nav, taču meistara Ladegasta darbs ir atrodams arī Matīšos un Burtniekos (tur diemžēl no ērģelēm pāri palicis vairs tikai rāmis).”

Ērģeļmūzikas koncertu tradīcija Valmierā ir iedibināta jau 20. gadsimta 70. gados. Sīmaņa baznīcā tika atklāta Valmieras koncertzāle un Valmieras novadpētniecības muzejs. Tad altāra neesot bijis, savukārt koncertu apmeklētāji sēdējuši uz otru pusi, ar skatu uz ērģelēm. Tajos laikos koncertzālē esot spēlējuši vairāki slaveni ērģelnieki.

Valmieras Svētā Sīmaņa baznīcas ērģeles ar 33 reģistriem, 3 manuāliem, 1 pedāli un neogotisko prospektu ir raksturīgs romantiskā tipa ērģeļbūves paraugs, kas vērtētas kā vienas no labākajām Latvijā.