No 6. līdz 8. septembrim Jelgavā vairākās vietās tiks svinētas Eiropas kultūras mantojuma dienas, tostarp arī Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas tornī. Sestdien, 7. septembrī pulksten 15 interesenti tiek aicināti uz pasākumu “Dievs, Tava zeme deg!”.

Šogad aprit 80 gadi, kopš savulaik krāšņākajā Jelgavas dievnamā – Svētās Trīsvienības baznīcā 1944. gada jūnijā vienīgo reizi tika atskaņota Lūcijas Garūtas kantāte “Dievs, Tava zeme deg!“ tā laika izcilību – Reitera kora, Marisa Vētras un Teodora Kaktiņa izpildījumā, pie majestātiskajām baznīcas ērģelēm esot pašai komponistei. Drīz pēc tam kara kaujās dievnams, tāpat kā lielākā daļa Jelgavas apbūves, tika iznīcināts uz neatgriešanos, savukārt kantāti padomju okupācijas vara aizliedza atskaņot. Skaņdarbs atgriezās Latvijā Trešās atmodas vēsmās 1988. gadā.

Mūsdienās Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas tornī atgriezusies kantātes daļa “Lūgšana” – balstoties uz tās fragmentiem, veidots audio fons 5. stāva interaktīvajai ekspozīcijai “Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas stāsts”. Izmantojot mūsdienu tehnoloģijas, apmeklētājiem pieejams simbolisks “tilts” uz pagātnes notikumiem un zudušajām arhitektūras un interjera pērlēm. Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja tikties ar tematiskās burtnīcas ““Dievs, Tava zeme deg” dzejnieka Andreja Eglīša un komponistes Lūcijas Garūtas kantāte” veidotājiem – vēsturnieku un mākslas zinātnieku R. Pētersonu un Okupācijas muzeja speciālisti K. Čakstiņu, – kuri atklās Lūcijas Garūtas kantātes likteņa līkločus Latvijā un ārpus tās robežām. Būs tematiski muzikāli priekšnesumi, kā arī varēs uzzināt par mūsdienu ekspozīcijas audio fona tapšanu, virtuālā stāstā attālināti “satiekot” tā autoru, spāņu izcelsmes skaņradi Hosue Moreno (Josué Moreno Prieto). Pasākuma noslēgumā apmeklētāji aicināti uz ekskursiju torņa 5. stāva vēstures ekspozīcijā. Dalība pasākumā ir bez maksas. Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās.