No 2019. līdz 2023. gadam Nigērijā vardarbības dēļ dzīvību zaudējuši gandrīz 17 000 kristiešu, liecina plaša pētījuma rezultāti. Reliģiskās brīvības novērošanas centrs Āfrikā (ORFA) norāda, ka vairāk nekā puse no bojāgājušajiem (55%) miruši no radikalizēto fulani musulmaņu grupējumu rokām.

“Islāma ekstrēmisti lielos Nigērijas reģionos var relatīvi brīvi veikt zvērības pret civiliedzīvotājiem,” norāda ORFA. Pētījumā kopumā tika reģistrēti gandrīz 10 000 uzbrukumu un 56 000 bojāgājušo, no kuriem vairāk nekā 30 000 bija civiliedzīvotāji. Kristiešu upuru skaits (16 769) vairāk nekā divas reizes pārsniedza musulmaņu upuru skaitu (6 235).

“Miljoniem cilvēku ir atstāti bez aizsardzības,” sacīja ORFA vecākais analītiķis Franss Vierhauts un piebilda: “Gadiem ilgi mēs esam dzirdējuši palīdzības saucienus, kuri tiek ignorēti, kamēr teroristi uzbrūk neaizsargātajām kopienām. Tagad dati stāsta paši par sevi.” Taču runa nav tikai par slepkavībām, pētījums atklāj, ka četru gadu laikā reģistrēti arī 21 000 nolaupīšanas gadījumu, turklāt kristieši tiek nolaupīti 1,4 reizes biežāk nekā musulmaņi. Vardarbības apmēri ir piespieduši 3,3 miljonus nigēriešus pamest savas mājas un dzīvot pagaidu nometnēs.

ORFA (Reliģiskās brīvības novērošanas centrs Āfrikā) aicina starptautisko sabiedrību ņemt vērā secinājumus un “darīt vairāk, lai pilnībā izprastu Nigērijas problēmas mērogu”.