14. gadsimta ebreju Bībeli 10. septembrī Sotheby's izsolē piedāvās kolekcionārs un Sīrijas, Libānas un Šveices ievērojams banķieris Džeki Safra. Bībeles paredzamās pārdošanas cenu lēš no 4,5 līdz 6,3 miljoniem eiro.

Tā ir Šem Tova Bībele, ko 1312. gadā Spānijas pilsētā Sorijā sarakstījis rabīns Šems Tovs Ibn Gaons. Bībeles tiek dēvēta kā - "Spānijas Zelta laikmeta rakstu meistardarbs, kurā saplūst ebreju, kristiešu un islāma mākslas tradīciju ietekmes". Tā teikts Sotheby's tīmekļa vietnē un sociālajos tīklos.

Šarona Libermane Minca (Sharon Liberman Mintz), Sotheby's starptautiskā Judaica vecākā speciāliste, uzsvēra, ka "reti kad tirgū nonāk iluminētas (jeb izgaismotas) ebreju Bībeles". Viņa skaidro, ka termins "iluminēts" attiecas uz "viduslaiku manuskriptiem, kas rotāti ne tikai ar skaistu, bagātīgu pigmentu, bet arī ar zelta un sudraba lapām. Mūsdienās šo terminu lieto, lai runātu par visiem dekorētajiem viduslaiku ebreju manuskriptiem".

Šema Tova Bībele ir nozīmīga arī tāpēc, ka tajā ir atsauces uz Hilleli kodeksu - slaveno ebreju Bībeles kopiju, kas tapusi septītajā gadsimtā. Minca norādīja, ka šīs Bībeles saikni ar slaveno Hilleli kodeksu nevar pārspīlēt. Tas nodrošinot kritiskas nozīmes tiltu starp šo zudušo un mītisko tekstu.