ASV Valsts departaments 5. septembrī paziņoja par 135 ieslodzīto atbrīvošanu Nikaragvā. To vidū bija arī 11 mācītāji un kalpošanas vadītāji, kas saistīti ar Puerta de la Montaña - ASV bāzētās kristīgās kalpošanas Nikaragvas filiāli. Šiem 11 vadītājiem, pret kuriem vērsās viņu kalpošanas dēļ, pēc fiktīvas tiesas prāvas, tika piespriesti cietumsodi no 12 līdz 15 gadiem un vairāk nekā 80 miljonu dolāru naudas sodi katrai personai.

11 mācītāji un kalpošanas vadītāji pēc vairāk nekā sešu mēnešu ieslodzījuma tagad ir drošībā Gvatemalā. Kamēr viņi atradās cietumā, viņiem bija liegta iespēja sazināties ar savām ģimenēm vai advokātiem. Saskaņā ar ASV valsts departamenta sniegto informāciju šie 11 cilvēki pēc viņu netaisnīgās aizturēšanas "droši un brīvprātīgi ieradās Gvatemalā". ASV valsts departaments arī norādīja, ka "Nikaragvas varas iestādes nepamatoti aizturēja šīs personas par to, ka tās izmantoja savas vārda, biedrošanās un miermīlīgas pulcēšanās, kā arī reliģijas vai ticības pamatbrīvības".

“ADF International” reliģiskās brīvības aizstāvības organizācijas juristi aizstāvēja ieslodzītos mācītājus starptautiskā līmenī, iesniedzot viņu vārdā lūgumrakstu jeb petīciju Amerikas Cilvēktiesību komisijai (Inter-American Commission) un Cilvēktiesību tiesai (Court on Human Rights).