Džihādistu grupējumi Burkinafaso ir pastiprinājuši uzbrukumus civiliedzīvotājiem, tostarp kristiešu grupām, bieži vien atriebjoties kopienām par atteikšanos iestāties viņu rindās vai par iespējamu sadarbību ar valdības karaspēku, ziņo cilvēktiesību organizācija “Human Rights Watch”.

Militārās Huntas vadītā Rietumāfrikas valsts jau kādu laiku ir mēģinājusi savaldīt islāmistu nemierniekus, no kuriem daži ir saistīti ar grupējumiem “Al Qaeda” un “Islāma valsts”, kopš tie gandrīz pirms desmit gadiem iebruka tās teritorijā no kaimiņvalsts Mali. Militārais līderis Ibrahims Traore (Ibrahim Traore) ir mudinājis civiliedzīvotājus iesaistīties nemiernieku apkarošanā, vervējot tūkstošiem brīvprātīgos armijas palīgus, un pavisam nesen civiliedzīvotājiem arī pieprasīja izrakt aizsardzības tranšejas.

Pagātnē grupējums ir izteicis vairākus brīdinājumus pret civiliedzīvotājiem, kuri uzskatāmi par tiem, kuri sadarbojas ar armiju, un liecinieki stāstīja cilvēktiesību organizācija Human Rights Watch, ka tieši tas bijis šo uzbrukumu iemesls.

Daži ciema iedzīvotāji tika nogalināti pēc tam, kad varas iestādes piespieda viņus atgriezties teritorijās, no kurām džihādisti viņus bija padzinuši, jo daži no tiem bija palīdzējuši valsts armijai. Kā norāda analītiķi, tiesību aizsardzības grupas un humānās palīdzības darbinieki, kopš pašreizējā huntas režīma nākšanas pie varas, valsts drošības situācija ir vēl vairāk pasliktinājusies.