Neliela baznīca ASV pārsūdz milzīgu naudas sodu vairāk nekā 300 000 ASV dolāru apmērā, ko pieprasa pilsētas amatpersonas Ziemeļkalifornijā, pirms baznīca var atsākt savu ilggadējo kalpošanu bezpajumtniekiem. Klusā okeāna Taisnības institūta (Pacific Justice Institute) advokāti, kas bez maksas pārstāv baznīcu, nosoda pilsētas taktiku kā visļaunāko politiku.

Kad Sanfrancisko līča apgabalā sākās lejupslīde un Kalifornijā strauji pieauga bezpajumtnieku skaits, vietējā kristiešu draudze “City Church Fairfield” piedāvāja pārtiku ikvienam, kam tā bija nepieciešama, bez jautājumiem. Tā piedāvāja vietu draudzes īpašumā, kur cilvēki, kas bija bez transportlīdzekļiem, varēja droši palikt un pārnakšņot pirms došanās uz darbu dienas laikā. Vēlāk baznīca atvēra bezmaksas medicīnas klīniku, kurā strādāja brīvprātīgie ārsti un medmāsas. Bez pajumtes palikušie vīrieši un sievietes ieguva pastāvīgu iespēju izbēgt no palikšanas uz ielas, izmantojot darba apmācību programmu.

Vairāk nekā desmit gadus draudze izpelnījās atzinību no sabiedrības. Kādreiz bez pajumtes palikušie cilvēki, kas atraduši patvērumu baznīcā, ir kļuvuši par profesionāļiem un pat mazo uzņēmumu īpašniekiem. Pati pilsēta kādu laiku sadarbojās ar baznīcu, nodrošinot teltis tiem, kas uzturējās baznīcas teritorijā.

Taču 2022. gadā pilsētas attieksme krasi mainījās. Toreiz iedzīvotāji, kuriem bija apnikusi pilsētas reakcija uz mājokļu un bezpajumtnieku krīzi, mudināja baznīcas mācītāju kandidēt pilsētas domē. Pēc vairāk nekā 15 gadu ilgas kalpošanas trūcīgajiem draudze pēkšņi nonāca situācijā, kad to aplenca virkne tiesībaizsardzības pasākumu. Pilsēta lika aizvākt teltis, ko tā pati bija piešķīrusi baznīcai. Pilsēta arī slēdza bezmaksas medicīnas klīniku. Tā pavēlēja izklīdināt vīriešus un sievietes, kas piedalījās darba apmācības programmā. Un draudēja, ka baznīcas teritorijā uz nakti novietotie transportlīdzekļi tiks aizvilkti.

Pēdējos divus gadus baznīca ir cīnījusies ar birokrātiju, veikusi remontdarbus un uzlabojumus savās ēkās, kā arī tikusies ar pilsētas amatpersonām. Tagad pilsētas vadība apgalvo, ka tā nosacīti apstiprinās dažu baznīcas pasākumu atsākšanu, bet tikai tad, ja tā samaksās vairāk nekā 300 000 ASV dolāru lielu soda naudu. Baznīca ir piesaistījusi Klusā okeāna Taisnības institūta juristu organizāciju, kas bez maksas pārstāv baznīcu, kurai jau ir vairāku gadu pieredze aizstāvot draudzes un kalpošanas pret birokrātiju.