Evaņģēliskā alianse ir sagatavojusi ziņojumu Skotijas parlamentam, kurā norādītas vairākas jomas, kurās kristiešiem ir nozīmīga loma. Reizē šajās jomās norādot arī uz valstiska līmeņa problēmām, tai skaitā iedzīvotāju skaita samazināšanos.

Ziņojums “Kāda veida nācija? Kā kristietība sekmē Skotijas nākotni" tika prezentēts Skotijas parlamentā 9. oktobrī – 10 gadus pēc tam, kad līdzīgs ziņojums tika sagatavots pirms Skotijas referenduma par neatkarību 2014. gadā. Tas ietver izglītību, ekonomiku, nabadzību un ar narkotikām saistīto nāves gadījumu skaitu – Skotijā šis rādītājs ir visaugstākais Eiropā. Savukārt kā lielākā problēma valstī tiek minēta depopulācija jeb iedzīvotāju skaita samazināšanās un ziņojumā norādīts, ka šim jautājumam "netiek pievērsta pienācīga uzmanība".

Skotijas Nacionālā reģistra demogrāfiskās statistikas nodaļas vadītāja Estere Rousedža (Esther Roughsedge) saka: "Gandrīz divas trešdaļas cilvēku, kas pārceļas uz Skotiju, ieradušies no valstīm ārpus Apvienotās Karalistes. Bez migrācijas uz Skotiju iedzīvotāju skaits būtu samazinājies." Viņa arī piebilda: "Mirušo skaits pārsniedz dzimušo skaitu, kas ir vislielākais jebkad reģistrētajā vēsturē.”

Evaņģēliskā alianse arī atklāj, ka tā ir iesaistījusies Skotijas valdības plānos mainīt izglītību par attiecībām un seksuālo veselību, un turpinās censties panākt, lai mācību programma šajā jomā tiktu mācīta, apspriesta un izplatīta cieņpilnā un vecumam atbilstošā veidā.